Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχαίο Θέατρο

Φεύγοντας λοιπόν από τις κατακόμβες , αντί να πάτε προς την Τρυπητή , στρίβετε σε ένα χωματόδρομο και αρχίζετε να κατηφορίζετε πάλι, προς το Αρχαίο Θέατρο αυτή την φορά. Καθώς κατηφορίζετε ,σκέφτεστε πως θα πρέπει να ξανανέβετε αργότερα τον ίδιο χωματόδρομο , (γιατί άλλες επιλογές δεν έχετε , εκτός αν αποφασίσετε να πέσετε στον γκρεμό) και σας πιάνουν πάλι τα διαόλια σας με τους αρχαίους , οι οποίοι όπου γκρεμός και ρέμα χτίζανε κι από κάτι. Μα τι διάολο δεν τους έδινε άδεια η πολεοδομία και τα έχτιζαν όλα αυθαίρετα, στα κατσάβραχα ?

 
Σε μικρή απόσταση από την στροφή συναντάτε το πρώτο αξιοθέατο , είναι η ταμπέλα που βλέπετε, στην άκρη του δρόμου. Οι περισσότεροι τουρίστες στέκονται για λίγο , θαυμάζουν την ταμπέλα , την κυκλαδίτική τεχνοτροπία με την οποία είναι κατασκευασμένη καθώς και τα κυκλαδίτικα χρώματα με τα οποία η ταμπέλα είναι χρωματισμένη. Εγώ πάλι λόγω του τελείως αντισυμβατικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζω τις κυκλαδίτικες ταμπέλες, άρχισα να ψάχνομαι. Μα όταν λέει ότι βρέθηκε εδώ, τι εννοεί? Εδώ που φύτεψαν την ταμπέλα? Εδώ στην άκρη του δρόμου? Πού εδώ? Ψάχνοντας λοιπόν γύρω από την ταμπέλα βρήκα αυτό το μονοπάτι που βλέπετε στην φωτογραφία που ακολουθεί.
Κατέβηκα προσεκτικά το μονοπάτι ,περνώντας σαν το χέλι κάτω από κάτι ξερά κλαδιά και πηδώντας τελικά ένα υψωματάκι  στο τέλος του μονοπατιού βρέθηκα μπροστά σε μια δεύτερη ταμπέλα…. (Εδώ συγχωρέστε με αλλά πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή : Σε περίπτωση που βρεθείτε στο νησί και πάτε να κατέβετε το μονοπάτι που βλέπετε , φροντίστε να έχετε μαζί σας ορειβατικά παπούτσια , ένα αρκετά ανθεκτικό συρματόσχοινο και ένα μικρό γερανό παρκαρισμένο δίπλα στην ταμπέλα.

Με λίγα λόγια , με σαγιονάρα μην το επιχειρήσετε γιατί είμαι σίγουρος ότι θα κουτρουβαλιαστείτε και θα βρεθείτε θαμμένοι six feet under. Όπου ήταν δηλαδή και το άγαλμα πριν το βρουν και μην περιμένετε μετά να σας βρουν και να σας εκθέσουν στον Λούβρο, εκεί θα μείνετε και θα σαπίσετε και θα περνάν από πάνω σας οι τουρίστες και θα φτύνουν γιατί θα νομίζουν ότι έχει ψοφήσει κάποιος αρουραίος…). Η δεύτερη πινακίδα έδειχνε με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο που βρέθηκε το άγαλμα.


Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο βλέπετε επιτέλους από ψηλά το θέατρο και αντιλαμβάνεστε ότι το μαρτύριο σας, φτάνει στο τέλος του.Έπειτα, λίγο πριν φτάσετε στην είσοδο του θεάτρου, συναντάτε αυτό που εγώ ονόμασα «πολιτισμός, παρκαρισμένος στην άκρη του χωματόδρομου» και είναι η επόμενη φωτογραφία.

 
 

Και την ώρα που είσαι έτοιμος να μπεις στο θέατρο, διαπιστώνεις ότι κάποιος ασυνείδητος έχει καρφώσει μια πινακίδα γραμμένη στα εγγλέζικα - (που δεν τα καταλαβαίνω) - στην μέση του δρόμου , εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Ως ευσυνείδητος πολίτης  ξήλωσα αμέσως την ταμπέλα και την πέταξα στον γκρεμό, για να μην είναι μες την μέση και εμποδίζει τους τουρίστες .Μπήκα λοιπόν και τράβηξα τις φωτογραφίες που ακολουθούν….(εκτός της τελευταίας)
 
Το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου βρίσκεται στο χωριό Τρυπητή λίγα μέτρα μακριά από τις Κατακόμβες. Η κατασκευή του Αρχαίου Θεάτρου της Μήλου πιθανόν να ανάγεται στην ελληνιστική εποχή, σήμερα όμως είναι ορατή η ρωμαϊκή επίδραση στο μνημείο. Από το Θέατρο αυτό σήμερα σώζεται το κοίλο με 7 μαρμάρινες κερκίδες, η ορχήστρα, το δάπεδο της σκηνής και πολλά αρχιτεκτονικά περίτεχνα μέρη.Στον χώρο τους θεάτρου γίνονται εργασίες αναστήλωσης και στερέωσης και έτσι δεν μπόρεσα να τραβήξω φωτογραφίες μέσα από τις κερκίδες , γι' αυτό σας βάζω και την τελευταία φωτογραφία που βρήκα εδώ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6 σχόλια:

  1. Κατ' αρχήν να πω ότι η σειρά "six feet under" μου άρεσε πάρα πολύ.
    Και τώρα στο θέμα μας.
    Ωραίο μοιάζει να είναι το αρχαίο θέατρο της Μήλου. Και δείχνει να έχει και ωραία θέα.
    Αλλά το αρχαίο θέατρο του Άργους είναι πιο αρχαίο και πιο ωραίο πιο μεγάλο και λαξευμένο όλο στον βράχο κι ας μην έχει ωραία θέα.
    Και μην ακούσω τίποτα αηδιούλες για τοπικισμούς διότι δεν είμαι από το Άργος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου άρεσε πολύ η σειρά αυτή, την είδα πριν δύο χρόνια περίπου, μέσα σε ένα μήνα είχα δει και τις πέντε σεζόν. Αυτή η καργιόλα η γυναίκα του Νέϊθαν (αν θυμάμαι καλά το όνομα του)μου είχε σπάσει τα νεύρα, την μισούσα μέχρι θανάτου την πατσαβούρα. Πολύ ξέκωλο, τι μου την θύμησες τώρα.....


      Τώρα σχετικά με τον κοντόφθαλμο τοπικισμό που σε διακρίνει, δεν έχω να πω τίποτα απολύτως. Εξάλλου τα είπες όλα μόνη σου!

      Διαγραφή
  2. Να και κάτι πέρα απ τις παραλίες που απλόχερα προσφέρει το νησί! Την επόμενη φορά θα το επισκεφτώ!

    6 ft under

    Από τις καλύτερες σειρές ever, η υστερία της μάνας την έκανε την αγαπημένη μου περσόνα... δεν βγάζουν τέτοιες σειρές πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αξίζει να το επισκεφθείς...

      Όσο για την σειρά, πράγματι πολύ καλή, παρόλο που όλοι οι ήρωες είχαν κι απο ένα κουσούρι....

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους εμένα πιο πολύ σε πρόσκληση για γκρεμοτσάκισμα μου κάμνει τούτο το post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή