Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Κατακόμβες

Οι Κατακόμβες είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στην Μήλο. Η αρχική τους μορφή ήταν τρεις μεγάλες ανεξάρτητες υπόγειες στοές  (Α,Β,Γ) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστιογενές πέτρωμα, που κάθε μια συνδεόταν με άλλες μικρότερες.Oι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου αιώναενώ μαζί με τις Κατακόμβες της Ρώμης αποτελούν τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά νεκροταφεία και τόπους λατρείας της εποχής των διωγμών των χριστιανών.  Σήμερα αποτελούν σύμπλεγμα καθώς οι τρεις κεντρικές στοές συγκοινωνούν μεταξύ τους με νεώτερες διανοίξεις που κατασκευάστηκαν τον 20ό αιώνα.
Το σύμπλεγμα συμπληρώνει ένας ορθογώνιος νεκρικός θάλαμος στην μορφή των cubicula των Κατακομβών της Ρώμης. Η κάθε στοά έχει διαφορετικό πλάτος που ποικίλλει  από 1 μέχρι 5 μέτρα, και διαφορετικό ύψος, από 1,6 μέχρι 2,5 μέτρα. Στα τοιχώματα των στοών είναι λαξευμένες καμάρες , τα “acrosolia”, μέσα στις οποίες έχουν διαμορφωθεί τα μνήματα ενώ ένας μεγάλος αριθμός τάφων , υπάρχει και στο δάπεδο όλων των στοών. Μερικές από τις καμάρες είχαν χρωματική διακόσμηση με τη στεφάνη των καμάρων να φέρει ταινία συνήθως κόκκινου χρώματος και την επιφάνεια του τυμπάνου να είναι χρωματισμένη με βαθύ μπλε χρώμα. Ελάχιστα ίχνη σώζονται σήμερα από το χρωματικό αυτό διάκοσμο, όπως και λίγα αποσπάσματα επιγραφών. Οι λίγες αυτές επιγραφές είναι σημαντικές για τις πληροφορίες που μας παρέχουν σχετικά με ονόματα χριστιανών , αξιώματα του αρχαίου κλήρου και την πίστη των πρώτων χριστιανών στους αγγέλους προστάτες των τάφων.
Οι Κατακόμβες εκτός από κοιμητήριο ήταν και τόπος λατρείας όπως αποδεικνύεται από το κομμάτι του πετρώματος που έχει αφεθεί στη θέση του στο μέσο περίπου της στοάς Β για να χρησιμεύσει ως αγία τράπεζα . Από τις βάσεις που βρέθηκαν στα τέσσερα  άκρα  κατά την έρευνα του 1928, υποθέτουμε ότι πάνω από την τράπεζα , υπήρχε αρχικά «κιβώριο». Το σχήμα που θυμίζει σαρκοφάγο , οδήγησε και στην υπόθεση ότι επρόκειτο για τον τάφο κάποιου επίσημου ή ενός από τους πρώτους επισκόπους της χριστιανικής Μήλου.
H δραστηριότητα των πρώτων χριστιανών στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας ή μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.
Σκάλες, σκάλες, σκάλες, σκάλες, σκάλες.........
 

Η κεντρική είσοδος , στο βάθος φαίνεται το κομμάτι του πετρώματος που έχει αφεθεί στη θέση του στο μέσο περίπου της στοάς Β για να χρησιμεύσει ως αγία τράπεζα.
 

Οικογενειακός διπλός τάφος.
 

Διώροφος τάφος , ο μοναδικός στις κατακόμβες.

Παιδικός!
 
 
 
 
 
1874 : απο τότε κάποιοι ιερόσυλοι άρχισαν να βεβηλώνουν τις κατακόμβες!
 
 

Είσοδος στην δεύτερη στοά.
 
 
 

Ιεροσυλίες από κάποια βόδια που έμπαιναν στις κατακόμβες και έγραφαν αηδίες στους τάφους.

Πολλά σκαλιά είχαν οι γαμημένοι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Εμ γι αυτό ήταν όλοι συλφίδες . Έχετε δει κανένα Κούρο με κοιλιά ή καμιά Κόρη με κυτταρίτιδα? Έχετε δεί σε κανένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ξεχειλίζει το μάρμαρο? Πουθενά…. Στις σκάλες οφειλόταν αυτό, είμαι βέβαιος.

ΥΣ: Ξέχασα να πω ότι το κείμενο είναι αντιγραφή από το φυλλάδιο (Έκδοση : Ιερά Μητρόπολης Σύρου, Χορηγός : Δήμος Μήλου)  που μοίραζαν στους επισκέπτες οι φύλακες των Κατακομβών , ενώ πρόσθεσα και κάποια πράγματα εγώ , από πληροφορίες που μας έδωσε η φύλακας που μας συνόδευε κατά την περιήγησή μας στο μνημείο….

8 σχόλια:

  1. Άκρως ενδιαφέρουσα αυτή η ανάρτηση, ειδικά για όσους δεν ανεβοκατεβαίνουν με ευχαρίστηση σκαλιά και έχουν κλειστοφοβία!
    Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα, εξαιρετικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σκαλί Αθηνά μου, πολύ σκαλί, χάθηκε να βάλουν ένα γαμημένο τελεφερίκ?
      Και η πλάκα είναι ότι μόλις ανέβαινες έπρεπε να ξανακατέβεις για να πας από την άλλη μεριά που είναι το αρχαίο θέατρο και ο χώρος που βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.

      (Παρεμπιπτόντως το αρχαίο θέατρο, το αρχαιολογικό μουσείο και το άγαλμα θα είναι η επόμενη ανάρτηση...)

      Διαγραφή
  2. Και γι αυτούς που δεν πρόλαβαν να πάνε, Αθηνά.

    Μπράβο για τις εικόνες! Πάρα πολύ καλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς όταν λες ότι δεν πρόλαβες?
      Ήσουν κι εσύ στην Μήλο αυτό το καλοκαίρι αλλά δεν πρόλαβες να πας να δεις τις κατακόμβες ή γενικά το λες ότι δεν έχεις προλάβει να πας στο νησί?

      Υπέφερα λίγο με τις φωτογραφίες και συγχρόνως καθυστέρησα και το επόμενο γκρουπ. Βλέπεις δεν ήθελα στις φωτογραφίες να υπάρχουν τουρίστες και έτσι περίμενα να φύγουν όλοι για να βγάλω φωτό. Άσε που κάποια στιγμή που είχα μείνει τελείως μόνος με έπιασε μια ανατριχίλα, με τόσους τάφους γύρω μου .... αλλά τι να έκανα , έκανα τον σταυρό μου, είπα τρεις φορές το πάτερ ημών, έκανα και ένα τάμα στην παναγία της Τήνου και συνέχισα να τραβάω φωτό...

      Διαγραφή
  3. Είχα πάει πριν χρόνια, αν θυμάμαι καλά το 2007. Ήταν πραγματικά εξαιρετικές. Όπως και η ανάρτησή σου άλλωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ.
      Αν είχες πάει το 2007 τότε την δεύτερη στοά δεν θα την είχες δει... Η δεύτερη στοά άνοιξε για το κοινό πριν δύο χρόνια μετά από εργασίες που έγιναν...
      Οπότε μάλλον εδώ είδες και πράγματα που το 07 δεν είχες δει....

      Διαγραφή
  4. Πάρα πολύ εντυπωσιακό σχεδόν θέλω να πάω στη Μήλο, την οποία αποφεύγω επειδή ακούω ότι είναι ζευγαρονήσι... Και καταπληκτικές φωτογραφίες, να τα λέμε αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να πας. Και μάλιστα να μείνεις και αρκετές μέρες , εγώ την ημέρα που έφευγα χάζευα έναν τουριστικό οδηγό και διαπίστωσα ότι υπήρχαν ακόμη πάρα πολλά πράγματα που δεν είχα δει και να σκεφτείς ότι έκατσα 12 μέρες.... (η αλήθεια πάντως είναι ότι τις περισσότερες σάπιζα στις παραλίες......)

      Διαγραφή