Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Το κυνήγι... (με update)

"O Lucas (Mads Mikkelsen) είναι δάσκαλος σε ένα επαρχιακό σχολείο της Δανίας και διάγει έναν μάλλον ήσυχο και μοναχικό βίο, προσπαθώντας να πάρει πίσω την κηδεμονία του μοναχογιού του μετά το χωρισμό από τη γυναίκα του. Η ζωή του αρχίζει να βελτιώνεται όταν θα γνωρίσει την όμορφη Nadja και ο γιός του δηλώσει ότι θέλει επιτέλους να ζήσει μαζί του. Όμως η ευφορία αυτή δεν θα κρατήσει για πολύ και η ζωή που σχεδίαζε να ζήσει θα ανατραπεί από ένα μικρό αθώο ψέμα.Το ψέμα και η ιλιγγιώδους ταχύτητας εξάπλωση του σε μια τοπική κοινωνία, η μαζική υστερία που το ακολουθεί, η αδυναμία του αποδιοπομπαίου τράγου να σώσει τον εαυτό του και η τελική περιθωριοποίηση είναι οι άξονες γύρω από τους οποίες μπλέκεται το θεματικό γαϊτανάκι. Και όλα αυτά όμορφα φιλτραρισμένα μέσα από την ψυχρή κάμερα του Vinterberg, που το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει μια υποβλητική και αγχωτική ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια του φιλμ. "*
 



Εγώ πάντως τα χρειάστηκα, πρόκειται για εξαιρετική ταινία. Δείτε την online με αγγλικούς υπότιτλους: The Hunt . Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο όταν τελείωσε η ταινία : Ήταν η απάντηση που έδωσα στην ερώτηση «-Εσύ πως θα αντιδρούσες αν κάτι τέτοιο έπεφτε στην αντίληψη σου?», «-Όπως η Grethe και ακόμη χειρότερα…. δυστυχώς.» Γιατί είμαι τόσο μαλάκας ώρες ώρες κι εγώ , έτσι και μου κολλήσει κάτι δεν πα να γυρίσει ο κόσμος τούμπα, εγώ γνώμη δεν αλλάζω…. Σιγά να μην πίστευα τον μαντραχαλά, τον ψυχοπαθή , τον ανώμαλο, τον παιδεραστή. Το παιδάκι θα πίστευα, ακόμη κι αν το παιδάκι μου ορκιζόταν μετά ότι όλα ήταν ένα ψέμα, εγώ γνώμη δεν θα άλλαζα και στο τέλος θα τον πυροβολούσα κι όλας για να ηρεμήσω…. Μιλάμε για τέτοια μαλακία , θολώνω κανονικά, την έχω πατήσει κανα δυο φορές (δεν πυροβόλησα άνθρωπο βέβαια!), αλλά ένιωσα πολύ ελεεινός όταν αποδείχτηκε ότι είχα άδικο…. Κάθε φορά που τα θυμάμαι κοκκινίζω. Γι’αυτό δεν την κατηγορώ την Grethe που είναι μια ηλίθια, καθυστερημένη, γκαβή , νηπιαγωγός, που κατέστρεψε την ζωή ενός ανθρώπου με την ατόφια βλακεία που κουβαλάει  , αντίθετα την κατανοώ απόλυτα.
Αυτά τα λίγα. Δεν άντεχα να μην την προτείνω, δείτε την αν έχετε χρόνο και θα περιμένω την γνώμη σας στα σχόλια . Εσείς αλήθεια πως θα αντιδρούσατε?

Ένα update , εδώ η ταινία και οι υπότιτλοι στα ελληνικά! Ο φάκελος έχει την κωδική ονομασία " για την Αθηνά" .... αλλά φυσικά όποιος θέλει την κατεβάζει.

Καλώς σας βρήκα και πάλι!


*Το κείμενο από εδώ .

19 σχόλια:

  1. Ωωω! Μα ζεις? :p

    Ακούεται my kind of film πάντως θα το ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αχαπαρακι ΖΩ!
      Έβαλα λινκ με ελληνικούς υπότιτλους μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ.

      Διαγραφή
  2. Ααααααα πάρα πολύ ωραία!
    Ένα αγχωτικό φιλμ είναι ότι πρέπει για μένα αυτό τον καιρό!
    Θα την δω όμως όταν και εφόσον υπάρξουν ελληνικοί υπότιτλοι.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έβαλα το λινκ οπότε περιμένω την γνώμη σου όταν το δεις....

      Καλημέρα κι απο μένα!

      Διαγραφή
    2. Αυτά είναι!
      Ονομαστικοί φάκελλοι!
      Αχ πόσο καλός είσαι τελικά!
      Αυτό θα πει φροντίδα!
      Το να εκφράζεις μια επιθυμία και κάποιος να σου την πραγματοποιεί!
      Χαρά σε εκείνη που θα σε πάρει!

      Χίλια ευχαριστώ!

      Ξεκίνησα το κατέβασμα, θα κάνει γύρω στις 5 ώρες διότι το λάπι τόπι μου είναι καβουρντιστήρι.
      Σήμερα δεν θα την δω διότι δουλεύω.
      Αύριο δεν θα την δω διότι έχει πρεμιέρα στο Δημοτικό θέατρο η Λεκάνα (συγνώμη, Χριστίνα ήθελα να γράψω) και θέλω να παραστώ.
      Αλλά την Κυριακή το μεσημέρι θα την δω οπωσδήποτε, καλώς εχόντων των πραγμάτων!

      Και πάλι ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Πολυ ομορφη ταινια και μια αλλη οπτικη. Γενικα το θεμα ειναι τι κανεις οταν κατηγορεισαι αδικα? Απο την αλλη το θεμα της ταινιας ειναι τοσο ευαισθητο που αν σου συνεβαινε οντως ακομα και μετα απο ολα αυτα θα αναρωτιεσαι παντα αν και μηπως και ισως. Δεν ξερω αν θα μπορουσε να υπαρξει το χαπι εντ και τη δασκαλα την καταλαβαινω ναι μεν, απο την αλλη να πιστεψεις ή οχι ενα παιδι. . Μη σου τυχει. Παντως με αυτα και μ εκεινα θυμηθηκα το The bad seed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Εμένα αυτό που μου φάνηκε μούφα τελείως ήταν η προσέγγιση των αρχών στο όλο θέμα. Θέλω να πω ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να το εξετάσουν παιδοψυχολόγοι το παιδάκι και να κρίνουν αν όλα αυτά που λέει είναι αλήθεια ή ψέματα? Αυτός ο παπάρας που πήγε και έκανε ερωτήσεις στην μικρή θύμιζε πιο πολύ φορτηγατζή (τόσο από εμφάνιση όσο και από την μαλακισμένες ερωτήσεις που έκανε) παρά ψυχολόγος.
      Πάντως και ο πρωταγωνιστής είχε τα θεματάκια του. Αν σε κατηγορούν για κάτι τόσο σοβαρό αντιδράς με κάποιο τρόπο, δεν περιμένεις πότε θα σου ανοίξουν το κεφάλι με κονσέρβα ντομάτας κονκασέ για να αντιδράσεις.
      Το "The bad seed" δεν το έχω δει, το έψαξα όμως και φαίνεται ενδιαφέρον, θα το βρώ, θα το δώ και θα σου πώ.

      Διαγραφή
    2. Αν και τωρα που το ξανασκεφτομαι, ισως η πιο δυνατη σκηνη ειναι στο τελος SPOILER!!!! οταν ο Λουκας βλεπει την Κλαρα να μην μπορει να διασχισει το δαπεδο και την παιρνει αγκαλια.. Ακομα και εμεις που ξερουμε και εχουμε δει πως ειναι αθωος ο Λουκας, νιωθουμε λιγο περιεργα. Απο τη μια ειναι ο πρωταγωνιστης που ειναι αθωος και κατανοητο που δεν φωναζει κανεναν εκεινη την ωρα, απο την αλλη ακομα και ο θεατης επηρεαζεται και αισθανεται αβολα μπροστα στην τρυφερη αυτη σκηνη , σε αντιπαραθεση με την αρχη οπου η Κλαρα εχει χαθει στο χωριο και την παιρνει απο το χερι να τη γυρισει σπιτι.
      Και το ερωτημα ειναι τελικα αν μετα απο κατι τετοιο οχι μονο ο ηρωας μπορει να επιστρεψει στην κανονικη ζωη, αλλα κι αν εμεις, οι υπολοιποι θα μπορεσουν να ξανακοιταξουν τον ιδιο ανθρωπο, τεκμηριωμενα και 100% αθωο, με την ιδια ανεση πλαι σ ενα παιδι. Μαλλον οχι. Κι αυτο με σοκαρει ακομα πιο πολυ ως θεατη.

      Διαγραφή
    3. Έχεις απόλυτο δίκιο, κι εγώ άβολα ένιωσα με αυτή την σκηνή....
      Πολύ σωστή παρατήρηση!
      αντινετρινο

      Διαγραφή
  4. Επιτέλους βρήκα χρόνο και την είδα.
    Λοιπόν... Έχουμε και λέμε.
    Πολύ δυνατή ταινία, καθόλου φλύαρη και με μινιμαλιστική σκηνοθεσία πράγμα που επέτρεψε στους ηθοποιούς και δη στον πρωταγωνιστή να δείξει τις δυνατότητές του.
    Το θέμα ευαίσθητο και φορτισμένο θα έλεγα, αλλά από την άλλη θεωρώ ότι η κοινή λογική απουσίαζε.
    Τι εννοώ: Όπως είπες κι εσύ πιο πάνω κάποιος ειδικός έπρεπε να δει το κοριτσάκι. Να το εξετάσει, να κοιτάξει το περιβάλλον του και στην τυχούσα υποψία ψέματος να ψάξει τι το οδήγησε σε αυτό. Να ελέγξει για τυχόν μετατραυματικές συμπεριφορές, τις οποίες όμως ουδόλως εμφάνισε η μικρή.
    Άρα ή ευθύνεται το σενάριο ή τελικά είναι λίγο υπερεκτιμημένη η Σουηδία ως κράτος πρόνοιας που διαδίδει ότι είναι.
    Πάντως είναι να μην πέσει κάποια κατηγορία και αμέσως αρχίζει το κυνήγι των μαγισσών και μετά άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
    Ο υποτιθέμενος θύτης αυτομάτως γίνεται αντιπαθής και αρχίζει μια ομαδική υστερία εναντίον του.
    Τόσο πολύ που προσωπικά ως θεατής έχουσα (θέλω να πιστεύω) σώας τας φρένας και ενώ κατανόησα από την αρχή ότι η μικρή είχε πει ψέματα, προφανώς για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της οικογενείας της το οποίο κατ' εμέ ήταν ελλιπές, παρόλα αυτά ήμουν μέσα στην υποψία σε όλη την διάρκεια μέχρι, τουλάχιστον, να αποκαλυφθεί ότι το σπίτι του Λούκας δεν είχε υπόγειο.
    Εν τούτοις μαγκώθηκα όταν είδα τον Λούκας να την παίρνει στο τέλος αγκαλιά.
    Ευχαρίστως δε, εάν υπήρχε έστω και μία ελάχιστη αμφιβολία για την αθωότητά του, τον σκότωνα.
    Αλλά ο σκηνοθέτης δεν άφησε κάποια τέτοια υπόνοια.

    Εν κατακλείδι ο κ. Μήτσος κι εγώ σ' ευχαριστούμε για την ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Την Αθηνά δεν την διορθώνουμε ποτέ, είναι ιεροσυλία.Αν η Αθηνά πει Σουηδία τότε όλοι πρέπει να προσποιηθούμε ότι πρόκειται για την Σουηδία! Είναι θέμα αρχής, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις....
      :)
      @ντινετρινο

      Διαγραφή
  6. K ena mikro xwrioudaki einai kapou xameno sto pouthena afenos, afeterou afta ginodai padou k sta pio organwmena krath. k en telei tainia einai.. ithele na epikedrwthei pio polu sthn sunaisthimatiki plevra, sthn adikia kai sthn athwothta p xanetai apax k kathgoritheis gia kati (oxi mono paidofilia).. h amnfivolia den egataleipei pote ekeinous p se xeroun. Me elaxistes exaireseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δίαρ αντινετρίνο,

    Καλό μήνα!

    ΥΓ.
    Να με διορθώνετε, για να μαθαίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Αθηνά.

      ΥΓ.
      Μα σε διορθώσαμε όπως είδες... απλά για ξεκάρφωμα δείξαμε μετανιωμένοι μέτα, ότι δήθεν μας ξέφυγε... καταλαβαίνεις.
      :)
      @ντινετρινο

      Διαγραφή
    2. Έχε χάρη που η γιατρός Χαρίκλεια, μου συνέστησε αφωνία, αλλιώς θα σου 'λεγα!!!

      Διαγραφή